четвер, 21 травня 2015 р.

Про дейзі - семінар у Волинській ДОУНБ ім.Олени Пчілки

18 травня в Волинській ДОУНБ ім.Олени Пчілки відбувся семінар для бібліотекарів публічних та освітянських бібліотек в рамках шведсько-українського проекту зі створення дейзі-бібліотеки "Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору".




 Розпочала семінар директор Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки Леся Стасюк, а провели викладачі академії «Свефі» (Швеція) – Алексей Усов та Матті Яткола та  виконавчий директор Львівської обласної організації "Українська спілка інвалідів – УСІ" – Оксана Потимко. Учасниками семінару були також представники Волинського осередку УТОС та Луцької міської громадської організації інвалідів по зору «Стимул». 

Мета семінару: 
* поінформувати бібліотекарів про дейзі-книги; 
* залучення бібліотекарів до процесу зачитування книжок.

Оксана Потимко розповіла, що аудіокниг українською мовою для людей з вадами зору – практично немає, тому і потрібно створити базу текстів, які увійдуть до дейзі-книг – сучасного формату електронної книги, що сформують першу дейзі-бібліотеку в Україні. Пані Оксана звернулася також до бібліотекарів і всіх небайдужих до проблем незрячих людей з допомогою в начитуванні книг для переведення їх в подальшому в дейзі-формат.


Під час семінару було проведено майстер-клас з начитування книг, а також кілька тренінгів для визначення предметів на ощуп та сюжету на слух.


Алексей Усов та Матті Яткола – представники академії «Свефі» –  детально розповіли про  дейзі-формат аудіокниг та принцип роботи дейзі-плеєра. Присутні були зацікавлені маловідомою інформацією, тому уважно слухали і задавали  запитання.
В кінці зустрічі гості подарували кілька мікрофонів та програми для запису звуку, які стануть в нагоді під час начитування текстів книг бажаючими. Рекомендовано також познайомитися із змістом сайту Львівського обласного фонду соціального захисту і реабілітації сліпих http://openlife.lviv.ua/, на якому можна знайти список озвучених книг.
 Кого зацікавила ця волонтерська робота, прохання звертатись в бібліотеку коледжу. Тут ви можете отримати детальну інформацію та інструкцію щодо начитування книжок.



                                     

Немає коментарів:

Дописати коментар